Varför har alltid de aggressiva spelarna mest tur?

Dom stora vinnarna på Online poker är nästan alltid mycket aggressiva. Detta gäller både turneringar, Sit and Go och Cashgames. Undantaget är möjligtvis vid spel på de lägsta limiterna men på medium och höga limits så tycks vinnarna alltid vara aggressiva eller tom extremt aggressiva.

Ett sätt att förklara varför det är så här är med begreppet “Fold Equity”. Fold equity innebär vinsten en spelare gör bara genom att satsa eller höja. Fold Equity = (vinsten man gör om motståndaren lägger sig) * (sannolikheten att motståndaren lägger sig).Kan också enkelt beskrivas som att om man satsar så har man två sätt att vinna i stället för ett. Man vinner om man får bäst kort på slutet och man vinner om motståndaren lägger sig.

I Sit and Go’s är det extremt viktigt att vara aggressiv. När blindsen är mycket stora jämfört med stackarna så måste man höja med massor av händer för att tjäna fold equity. Det är oftast inte spelaren med de bästa korten som vinner till slut utan det är spelaren som är aggressivast.Jag har tittat på ett exempel från en Sit and Go som visar hur mycket man tjänar på att vara aggressiv. Jag blev själv överraskad över siffrorna. Det är nivå 5 i en SnG på Party Poker med blinds på 200-400. Du sitter på knappen med K-8 off och alla före dig har lagt sig. För enkelhetens skull antar vi att både du, lilla och stora blinden har 1800 i marker.I detta läge skall du i stort sett alltid gå all in.

Dina motståndare kommer oftast att lägga sig och du tjänar 600.

När du blir synad blir du det ofta på en hand som A-7. Om stora blinden synar med denna hand är han favorit, men bara med 60-40. Du kommer att vinna 1800+200 4 gånger av 10 och förlora 1800 6 gånger av 10. Detta ger dig en genomsnittlig förlust på 280 varje gång du blir synad i denna situation.

En vinst på 600 om motståndarna lägger sig och en förlust på 280 om du blir synad gör att detta spel är lönsamt om du blir synad 68 % eller mer sällan, av gångerna du gör det.

I praktiken blir du kanske synad en gång av 3 i det här läget, vilket gör detta spel extremt lönsamt.

Utan den här typen av aggressiva spel har du väldigt liten chans att bli en vinnare på SnG i längden, men det gäller också i turneringar och cash games.

De passiva spelarna tror ofta att dom förlorar pga. otur och att dom aggressiva spelarna bara har tur. När en passiv spelare till slut spelar en stor pott är han oftast favorit med kanske 60-40 mot den aggressiva spelaren. Men de aggressiva spelarna har råd att vara underdog då och då pga. den fold equity dom hela tiden tjänar när motståndarna lägger sig.

Cheating in online poker

High Stakes online poker

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.